Isot muutokset viestivät strategian tekijälle itsestään jo kauan ennen muutumistaan liiketoimintaan vaikuttaviksi tapahtumiksi.

Strategialla reagoidaan tulevaan ja olemassa olevaan. Strategisessa suunnittelussa yksi tyyppivirheitä on pelkästään yrityksen historian perusteella tulevaisuuden liiketoiminnan rakentaminen. Jatketaan siis edellisen vuoden peliliikkein tulevaan varautumista ja siinä pärjäämistä. Luontoihmisenä koen, että vaellusesimerkki konkretisoi ilmiön epäloogisuuden loistavasti:

VIIME VUODEN VAELLUS.

Olet ollut viime vuonna vaelluksella kesäkuun puolevälin paikkeilla Inarin alueella. Ylitit jokia kahlaten ja selvisit ilman hyttysverkkoa. Varusteet eivät juuri painaneet sillä kuivalla maalla kävely, yöpyminen ja jokien ylitys ei juuri painavia erikoisvarusteita vaadi.

TULEVA VAELLUS.

Jos keväällä 2020 suunnittelet vaeltavasi vuoden 2019 kesäkuun vaelluksen perusteella saman reitin samoilla varusteilla, niin olet pulassa. Tulvat ovat ennätyslumisen talven jäljiltä kovat, lunta on paikkoin sulamatta ja hyttysvuosi on ennätyksellinen. Suunnitelmasi vaelluksen toteuttamiseksi menee mönkään. Joet tulvivat, maaperä on pehmeä ja siten tuskallinen kävellä. Suot pitää kiertää ja lumi estää varjoisilla alueilla kiipeämisen/tuntureiden ylittämisen.

Hyvä strategia on reitti menestykseen tulevaisuudessa. Reitti suunnitellaan osin hähmyisen tulevaisuuden ennustamisen ja näkemisen perusteella. Logiikka on aivan samanlainen esimerkiksi tunturivaelluksilla. Olennaista on nähdä ja aistia isot tulevaisuuden muutossuuntaukset ja niin kutsutut megatrendit ennen muita. Hyvä strategia on resepti niiden hyödyntämiseen jo olemassa olevilla resursseilla ja teoilla sekä strategian osoitamilla hankittavilla/kehitettävillä resursseilla ja teoilla. Kyse on siis kyvykkyyksistä.

Sosiaali- ja terveysalalla voi nähdä jo meneillään olevia alan yritysten toimintalogiikkaa muuttavia muutosajureita. Ne ilmoittivat tulostaan jo vuosia ennen valtavirraksi ja tavallaan myös megatrendiksi muuttumistaan. Hyvinä esimerkkeinä käyvät:

Onlinevastaanotot

Appsit

Erillaiset verkkovalmennukset

Ketjuuntuminen

Tällä hetkellä aistittavissa on esimerkiksi:

Tekoälyn käyttö diagnosoinnissa

Ennaltaehkäisevät sote-palvelut myös julkisella puolella

Asiakkaan ensikontaktivastuun siirtyminen lääkäreiltä muille sote-ammattilaisille

Toteuta olemassa olevaa ja rakenna jatkuvasti uutta!

Aistittavissa olevat signaalit on hyvä huomioida. Vaellusesimerkin tapauksessa elellään sydäntalvea joskus 2019-2020 vaihteessa. Vaikka talvi kuinka muistuttaa 2018-2019 talvea niin lumisuus ja kovat pakkaset indikoivat myöhäistä ja märkää kevättä ja siten erittäin märkää ja itikkapitoista kesäkuuta.

Strategia suunnitellaan vaelluksella sekä liiketoiminnassa ensisijaisesti tulevaisuutta indikoivien seikkojen ja sekundäärisesti olemassa olevin ja historiassa toimineiden kyvykkyyksien näkökulmasta. Niitä hyödynnetään mutta ei voi olla niin, että jos olet hankkinut kuivan kesän vaelluskengät ja et osaa uida, niin silti suunnittelet vaelluksesi 2020 kyseisten varusteiden ja taitojen tai niiden puutteiden perusteella. Hukut tai ainakin kärsit märän ja hyttysten piinaaman vaelluksen.

Jatkuvaa suunnittelua ja toteutusta👌

Tee strategia fiksusti ja uskalla reagoida sillä jatkuvasti tulevaan. Maailman äkkivääryys pakottaa pitämään muutaman vaihtoehtoisen strategian osin mietittynä plakkarissa. Jos ja kun tilanteet eskaloituvat, sinulla valmiita reittivaihtoehtoja valmiina strategian muuttamiseksi vauhdissa.

Yrittäjä koukuttaa sosiaalisella myynnillä

”Sulla on siinä kiva busineksen alku. Pistät firman pystyyn, teet nettisivut ja alat soittelemaan ”pokaa” läpi!” Suurin piirtein näillä sanoin ja ainakin näin raflaafasti itselleni kuvailtiin myyntiä yrittäjyyden alkutaipaleilla. Ajat ovat muuttuneet. Poka nimittäin googlailee pitkin päivää ja jättää vastaamatta outoihin numeroihin. Sille on myyty puhelimessa kalsareita vasten tahtoa ja siitä syntyi negatiivinen aivojälki.

Sosiaalinen myynti on tullut jäädäkseen. Se tarjoaa ratkaisun nettiseikkailijoita etsivälle yrittäjälle. Sosiaalinen media ja digimaailma ylipäänsä ovat muokanneet rajusti paitsi liiketoiminnan menestysedellytyksiä niin myös asiakkaan ostamista. Puhelin on edelleen hyvä työkalu. Haaste on siinä, että et löydä kontaktoitavia. Ja jos löydät niin he ovat perehtyneet myymääsi ratkaisuun kilpailijasi sparraamana. Arvaa vain, pelaako kilpailijasi yrityksesi pussiin. Ei pelaa.

Sosiaalinen myynti on kaikkien juttu

Tilastoja sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden ostamisen digitalisoitumisesta löytyy paljon. Teoston materiaali varsinkin videoiden katsomisesta Youtubessa on oma suosikkini. Hieman mutkia oikoen voidaan sanoa, että 60% ostoprosessista on tehty ennen kontaktointia myyjään. Hei mieti: Ne (potentiaaliset pokat) googlettelee ja lukee juttuja startup:si liiketoiminnan kannalta oleellisista ilmiöistä ja sinä et ole mukana vaikuttamassa? Ne tekee johtopäätöksiä susta pelkästään muiden mielipiteiden perusteella. Ei hyvä!

Myynnin logiikka menee osin uusiksi sosiaalisen myynnin maailmassa. Perusidea on kuitenkin sama kuin ennen. Autetaan asiakasta löytämään paras ratkaisu eli myymäsi tuote tai palvelu. Poka on enenevissä määrin digipoka. Uutta on se, että sinun pitää olla heruttelemassa hyvää silloin, kun asiakkaalla on ongelma. Uutta on myös se, että sinun pitää useampaa kanavaa hyväksi käyttäen saada jutuistasi kiinnostunut jättämään jälki. Ennen annoit pokalle käyntikortin; nyt digipokan selaimeen on tarttunut eväste jos toinenkin.

Kun se digipoka siinä lämpenee, niin se oppii. Se kysyy entistä haastavampia juttuja. Sosiaalinen myynti on kaikkien juttu. Yrityksesi tai verkostosi asiantuntijat auttavat digipokaa siinä, missä et itse pysty. Pikkuhiljaa digipoka kuumenee. Se varaa ajan tai kysyy zätissä apua ja antaa puhelinumeron tai varaa vaikka ajan. Syntyy kauppa! Luottamus rakentui pikkuhiljaa hyvän sisällön avulla ja sait puhelinnumeron. Hieman perinteistä ja paljon uutta!

Sosiaalinen myynti lyhyesti:

Etsi ja löydä potentiaalinen asiakas(digipoka).

Treenaa häntä hyvällä sisällöllä ja luo luottamusta. ”Linkki kommenteissa” -toteamus vie ainakin sen 1-5 % potentiaalisista lukijoista, joita sillä Linkedin -näkyvyyden nimissä uskoit saavasi.

Aktivoi osallistumaan. Passiivisesta seuraajasta aktiiviseksi osallistujaksi vaikkapa somefiidiin.

Luo yhteystieto ja aktivoi kauppa.

Kyvykkyyttä Käypähoitoyhteensopivalla sisällöllä!

Sote -mietityttää ja Kela -asiakkaiden 80-20 -politiikka korventaa sisuksia. Fyssari tai lekuri, lue tämä ja pelaa fiksusti! Teet eettisesti oikein!

En keksi yhtään syytä, miksi sote -yrityksen ei kannattaisi muuttaa game planiaan digin osalta asiakaslähtöisemmäksi.

Erityisesti tuki- ja liikuntaelinkuntoutuksessa tutkimus puoltaa:

 1. ennalta ehkäisevää otetta
 2. psykofyysistä lähestymistapaa krooniseen kipuun alaselkäpotilailla
 3. konservatiivista kuntoutusta leikkausten sijaan (olkapää, polvi, alaselkä)

Sote -ammattilainen!

Hyppää hetkeksi kohtien a.) – c.) asiakkaan tennareihin. Myös asiakastyötä tekevänä fysioterapeuttina koen, että asiakkaat haluavat helppoa ratkaisua. Leikkaus nukutuksessa tai naksaus plintillä. Ehkä lääkettä, joka editoi hetkeksi kehoa ja mieltä, kunnes paranen. Mielellään lähete manuaalispainotteiseen jatkokuntoutukseen lääkäriltä. Julkinen sektori, tutkimus eikä markkina puolla edellä kuvailtua hoitopolkua.

Menestysbusineksessa asiakas on kingi. Myös sote -alan organisaatioissa kaiken pitäisi lähteä asiakkaasta. Asiakkaat ovat kingejä tutkimuksen ehdoilla. Tehdään businesta ja tehdään eettisesti oikein. Kertauksena ja uusille tuttavuuksille ohessa reilun minuutin kiteytys hyvän strategian ja sitä toteuttavan liiketoimintamallin olemuksesta.

Editoidaan varsin kuntoutuslähtöinen teksti strategiavinkeiksi. Kohdat a.) – c.) voidaan nähdä myös toimintaympäristön signaaleina, joihin kannattaa reagoida.

a.) Ennalta ehkäisevä ote:

Kyse on motivoitumisesta sekä erityisesti tiedollisesta oppimisesta. Ennalta ehkäisevä ote tarkoittaa, että näyt ja kuulut ennen kuin asiakas on esimerkiksi Kelan 80-20 korvamerkitty asiakas. Se asiakas ei nimittäin ole kannattava asiakas ainakaan fysioterapiassa. Ratkaisuehdotukseni on, että tuotat tekstiä, kuvaa ja videota, jotka tuuppaavat asiakasta eteenpäin oppimisen tiellä. Jotta asiakas löytää tekstisi kaiken muun datan joukosta, olet kirjoittanut sen Googleyhteensopivasti Googlea miellyttävälle alustalle. Sisältö, jota ei voi löytää, on kuin erinomainen ruokakauppa korvessa. Joudut tarpomaan. Harva jaksaa tarpoa! Yritys menee asiakkaan luokse. Niin se on ollut ja on.

Digimyynnin ammattilaiset sanoisivat, että asiakas etenee myyntiputkessa kohti yhteydenottoa ja asiakkuuden alkua. Niin tai näin asiakkaan tiedollinen oppiminen vähentää mieltä kalvavaa epävarmuutta. Teet hyvää sillä epävarmuus, ahdistus ja pitkäkestoinen sympaattinen yliaktivaatio selittävät sekä alaselkäkipua että yleisesti kipukokemusta. Teet eettisesti oikein!

b.) Psykofyysinen lähestymistapa krooniseen kipuun alaselkäpotilailla

Niillä on selkä kipeä ja kipua selittää ainakin osittain pääkopan jutut. Sympaattinen yliaktivaatio, kivunvälttämiskäyttäytyminen, suppea liikelaajuuksien käyttö arjessa yms. Kyse on noidankehästä, jonka purkamiseksi rohkaisu ja tiedollinen sparraus ovat kullan arvoisia. Ratkaisuehdotukseni: Hyödynnä helposti samaistuttavia esimerkkejä jo avun saaneiden asiakkaiden avulla. Laita ne digiin sillä anonyymit kipuilijat haluavat rohkaisua! Myynnissä on vuosikymmenet käytetty referenssejä asiakkaan vakuuttamiseksi siitä, että myyjän tuote on just se paras ja muidenkin käyttämä. Hyödynnät sosiaalista todistetta (social proof) ja luot luottamusta. Luottamus selittää onnistunutta kaupantekoa verkossa ja kasvotusten isolla painoarvolla.

Lääkäri ja fyssari! Usko tai älä niin sinä olet myyjä! Jos olet hyvä ammatissasi niin sinä olet oikein patologinen myyntireiska! Myyt halun jatkaa elämää, kun kaikki on mennyt; myyt uuden lajin, kun plantaarifaskiitti vie maratonharrastuksen. Kovan intensiteetin urheilu on -valitettavasti- monella ainut unensyrjässä kiinni pitävä metodi. Sinä olet hyvän elämän kauppias vieläpä siten, että tutkimus puoltaa tekojasi. Teet eettisesti oikein!

c.)Konservatiivinen kuntoutus leikkauksen sijaan.

Jos asiakas motivoituu ja treenaa tiedollisesti ja taidollisesti, kuntoutumisen todennäköisyys kasvaa kummasti. Leikkaukselle on aikansa ja paikkansa ja siitä päättää pätevä lääkäri. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kipuilijaan päästään käsiksi tiedollisesti ja taidollisesti, sitä todennäköisemmin leikkaus vältetään. Lääkärien kallista ja rajallista aikaa jää niille, jotka oikeasti tarvitsevat leikkausta. He tulevat esimerkiksi laputettuna punaisella lipulla. Digivaikuttamisen rooli on nolla. Tulosta tehdään moniammatillisen tiimin toimesta leikkaussalissa. He tekevät eettisesti oikein!

Menestysstrategia perustuu aina oveluuteen, jonka laatimisessa on lähdetty liikkeelle maksavasta asiakkaasta. Jos kela-asiakkaat ovat kannattamattomia ja valinnanvapaus sekoittaa pakkaa, on hyvä etsiä parempia oveluuden lähteitä. Ehdotan oveluuden lähteeksi kyvykkyyttä tuottaa digisisältöä, joka on Googleyhteensopivaa ja kestää sote-alan kriittisen silmän. Näyt ja kuulut, kun muut empivät. Hyvä sisältö linkittyy ja se noidankehä pyörii taas. Nyt se pyörii sinun eduksesi. Saat asiakkaita ja autat ihmisiä voimaan paremmin. Teet rahaa ja teet eettisesti oikein! Kuuntele podcastraita, jossa käydään läpi kolme helppoa kanavaa, asiakkaan digikoukuttamisessa.

P.S. Sama logiikka toimii myös julkisella puolella maailman luokan tasolla. #mielenterveystalo #terveyskylä

Foliota ja markkinasignaaleja

VIDEOT JA SUOSITTELUMARKKINOINTI

Fysioterapeuteilla on plakkarissa todellinen kilpailuetu eli avun tarpeeseensa saaneet asiakkaat. Nyt ei ole kyse mistään kosmeettisen tason kesäkuntotuloksista vaan esimerkiksi kivuttoman elämän saaneista voittajista. On kyse ihmisistä, jotka vastoin kaikkia odotuksia ovat taistelleet itsensä elävien kirjoihin, apunaan usein fysioterapeutti. Fysioterapeuteilla on asiakkaita, jotka ovat päässeet irti kolmiolääkekierteestä. Asiakaskunnasta löytyy entisiä maratoonareita, jotka huippuluokan valmennuksen avulla ovat myös nykyisiä maratoonareita.

Suosittelumarkkinointiin fysioterapeuteilla on mahdollisuudet, jotka hakevat vertaistaan mistään muualta. Kun asiakas suosittelee omin sanoin sinua, olet digimaailmassa samantien tuhansein potentiaalisten asiakkaiden silmissä ja korvissa.

Fyssari! Kysy asiakkaaltasi lupa ja pyydä suositusta omalla nimellä ja kuvalla. Pyydä se vielä Google Businesstiliisi niin saatat kokea hienon nousun myös Googlen hakutuloksissa.

VARISTON HUONEKALUTAIVAS

Oletko käynyt Varistossa? Varisto on paikka Vantaalla, jonne ihmiset tulevat huonekaluostoksille. Siellä huonekalusektorin kilpailijat elävät näennäisrauhallista yhteiseloa. Alan kärkinimet käyttävät isot summat rahaa markkinointiin. Alue vetää asiakkaita puoleensa ja siitä massasta riittää jaettavaa myös pienille toimijoille alueella.

Personal training -buumi ja kuntokeskusketjujen kilpailu näkyvyydestä luo samanlaisen ilmiön verkkoon. Fysioterapeuttien potentiaalinen asiakaskunta etsii isoja toimijoita, kokemuksia heistä ja vaikkapa ryhmätuntien arvosteluja. Jopa kahdeksan ostopäätöstä kymmenestä alkaa goolailulla. Kun ymmärrät kunnolla oikeat hakusanat, ja näyt juuri oikealle kohderyhmälle, imuroit klikkejä sivustollesi. Siellä saat vaikka sähköisen ajanvarauksen avulla porukasta kiinni. Olet lähellä kaupantekoa.

Fysioterapeutti: Ymmärrä netin Varistoilmiö. Näy oikeilla hakusanoilla ja hyödynnä valmiiksi pohjustettu asiakaskunta. Poimit parhaat päältä minimaalisella markkinointibudjetilla. Alkuun oikeiden hakusanojen määrittelyssä pääset hyödyntämällä vaikka Google Trendsiä tai Adwordsin Keyword Planneria.

LAKI

Ensimmäinen kohta ymmärtää on, että jos et ole lakimies, niin et ymmärrä. Lakia tulkitaan ja tulkintaan on monen vuoden koulutus. En ole kovimpia järjestö/ammattiliittofaneja mutta lakiapua niistä usein saa. Fysioterapeuteille laintulkinnassa on nimittäin avain uusiin markkinoihin. Seuraa tarkasti valinnanvapauden, suoravastaanoton sekä työntekijä vs. alihankkijaprosessien kulkua. Valinnanvapauden toteutuessa nykyisin kaavailulla tavalla fysioiden pärjäämisen logiikka menee täysin uusiksi. Trumpin vaalimenestys selittää digin ja somen voiman pahimmallekin jäärälle. Mieti siis fysioterapeutti tarkkaan, millä myyt googlailijan klikkaamaan ja tulemaan paikan päälle. Laki saa hänet etsimään sinua. Sinä päätät näytkö.

Suoravastaanotto pelittää jo kivasti julkisella puolella. Asiakkaat oppivat etsimään apua ennen lääkäriä muualta. Fysiobusineksen näkökulmasta tämä on selkeä voitto. Portinvartijan rooli maksavan asiakkaan silmissä muuttuu. Toivottavasti selkeästi fysioterapeuttien suuntaan. Sote-uudistusta koskevaan lakiin on kirjattu asiaa myös palveluohjauksesta. Asia, joka itselleni on melko uusi. Businessnäkökulmasta suunta on hieno asia, koska asiakasta autetaan valitsemaan ja löytämään itselleen optimaaliset palvelut. Illalla hän sitten miettii ja etsii tietoa palvelunohjaussession innoittamana mobiilisti ja netistä veikkaan minä.

PIRUN DISRUPTIO

Ota mallia Mälkiän Emmasta!Emma alkoi tekemään videoita ja löi itsensä puolialasti videolle. Erinomainen video hartia-lavanseudun hallinnan vaikutuksesta esimerkiksi hauiskääntöön. Videota on jaettu 209 kertaa!!! Disruptio mahdollistaa matalan kynnyksen logiikalla pienen budjetin firmojen näkymisen isojen rinnalla. Opit, kun opettelet. Verkko on täynnä IVY-league tason yliopistokursseja sekä hakukoneoptimointitietoa ilmaiseksi. He tuottavat disruption nimissä sisältöä. Tuota sinäkin!

Eli, hyppää digiin, uskalla ja tee. Vältä häveliäisyyttä. Itse nauhoitan animaatioideni spiikit vaatehuoneessa. Hävettää aivan tolkuttomasti. Se kuitenkin vähenee kerta kerralta:)

Mistä aloittaa strategian teko?

ASIAKAS

Strategian teko ei ole vaikeaa. Jos aloitat sen teon perehtymällä huolella asiakkaan olemukseen, loppu syntyy loogisena jatkumona. Joten aloitetaan.

1. Perehdy, pohdi ja mieti. Katsele ja kuuntele asiakasta. Mikä häntä korpeaa jopa tuhannen auringon lailla? Mihin hän etsii ratkaisua, mutta kukaan ei sitä täysin ratkaise.

Mikä on siis se ongelma, johon asiakas etsii ratkaisua? Kirjoita se nyt ylös!

2. Missä olosuhteissa hän etsii ratkaisua? Tässä kohtaa piilee ratkaisun avain! Tämän kohdan ymmärtäjät ovat kiinni voittoreseptissä. Mieti vaikka illalla ilmenevää (pään/kropan/kummankin) oireilua. Millaisessa valaistuksessa ja missä asennossa etsit apua. Mikä on keskittymiskyvyn laita? Entäpä onko sinulla puoliso? Pitääkö hän loimotuksesta, joka mobiiliselailustasi seuraa? Katsotko videohelpperiä äänet päällä? Et katso ainakaan yöllä. Hyvänä esimerkkinä käy kuntosalin vaihto pilatesryhmään oulun seudulla. Palveluan tarjoajaa etsitään tietysti mobiilisti ja esimerkiksi Oulussa hakusanalla Pilates Oulu.

Kuvaile ja kirjoita ylös tilanne/olosuhteet, joissa ratkaisua haetaan!

JOTEN:

– Jutusta ja tarjoa vaikka olut muutamalle kohderyhmäsi edustajalle. Anna heidän kertoa avoimesti, mikä korpeaa ja mihin he haluavat lisää apuja.

– Seuraa kohderyhmääsi sivusta. Miten he soveltavat mahdollisesti oman tai kilpailijasi ratkaisua. Onko tilanteita, joissa he käyttävät sitä täysin poikkeuksellisella tavalla?

– Mitä sellaisia tilanteita asiakkaiden kulutuskäyttäytymisessä ilmenee, joihin kukaan ei tarjoa järkevää ratkaisua?

Mieti vaikka personal trainer -palveluita. Iso osa porukasta etsii pinkeää ja pirteää lihasjumalaa treenarikseen. Sitten on myös iso massa painonsa kanssa tasitelevia ihmisä, jotka etsivät parempaa elämää, ystäviä ja hyvää unta. Heillä on aavistus, että heidän tarpeisiinsa osuvia treenareita on. Kysymys kuuluu missä ja millaisin referenssein? Kuntosuutari on kepo esimerkki yrityksestä, joka on muotoillut koko digipresenssinsä, että myös sitä palvelevat kokonaisuudet asiakasta ymmärtäen. Ei pinkeilyä vaan hyvää fiilistä ja psykofyysistä lähestymistapaa heti ensi klikeistä lähtien.

STRATEGIA

Kerro nyt 3-5 kohtaa, joilla ratkaiset asiakkaan ongelman. Varmista, että ainakin 1-2 kohtaa liittyy digitaaliseen vaikuttamiseen ja eritoten mobiiliselailijoiden koukuttamiseen hyvällä, oikealla tavalla, oikeaan aikaan ja oikeissa kanavissa tuotettuun sisältöön. Kerro ne 3-5 kohtaa auki tarinallisuutta hyödyntäen niin, että sellainenkin työntekijäsi, jota ei tippaakaan strategiasi kiinnosta, innostuu ja ymmärtää oman roolinsa osana toteutusta.

Aikatauluta kohdat 3-5 ja roolita niiden toteutus. Seuraa toteutusta esimerkiksi kuukausittain ja palkitse onnistumisista. Älä unohda asiakasta. Pelimiehet/naiset osallistavat asiakkaan osaksi strategiatyötä!

LISÄÄ APUJA

1.Lataa lyhyen kaavan mukaan laadittava strategiatyökalu ja jaa se kaikille, jotka pelisuunnitelmaasi toteuttavat.

2.Lue kyvykkyyttä koskeva tekstini, jos tarvitset lisää pohjustusta niiden 3-5 kohdaan pähkäilylle.

3.Huomaat tarvitsevasi kokonaisvaltaisen muutoksen tapaan tehdä strategiaa? Tee liiketoimintasuunnitelma mutta älä jää sen hinkkaamiseen koukkuun.

EDITORIAL NOTE: 

Näyt oikein laaditulla Adwords -mainoksella ja/tai SEO yhteensopivalla sivustolla mobiiliselailijalle yöllä/illalla. Säästät rahaa Adwordsmainoksen tuntikohtaisesti laaditun aikataulutuksen avulla. Olet sote-ammattilainen ja osaat löytää Adwords-mainokseen asiakasta puhuttelevat termit! Sivusi ovat mobiliiyhteensopivat ja näkyvät jopa sivun ylempänä kuin ei mobiiliyhteensopivat sivut. Sivustolla on aktivoituna puhelinnumero ja käytät Google Remarketing tms.evästepolitiikkaa. Aamulla unisena heräävä kipuilija törmää evästemainokseesi ja klikkaa! Käytät markkinoinnin automaatiota liidien keruseen. Teet kaikki edellä mainitut asiat itse! Säästät rahaa! Saat lisää asiakkaita! Teet kummatkin edellä olevat kohdat samanaikaisesti: Haiskahtaa kilpailuedun poikaselle vai mitä!

Juuri näin. Kokemukseni mukaan varsinkin personal training- ja fysiobusineksessa 3-5 menestystekijästä jopa puolet liittyy digivaikuttamiseen. Koska digi!

Sote -uudistus pistää strategian uusiksi

Sote-muutos on hämmentänyt julmetun pitkän ajan niin palveluiden käyttäjiä kuin myös tuottajia. Alan konsulttina koitin useamman vuoden selailla ja perehtyä huolella Stm:n raportteihin. Ne muuttuivat ja kumoutuivat sitä tahtia, että lopetin todella työlään lukuprojektin joskus 2014 vaiheilla. Nyt 2017 näyttää siltä, että syntyy valmista. Pienelle fysioterapiayritykselle muutama asia on varmaa:

 • Et saa enää asiakkaita korvamerkittynä jonkin rasterin täyttämiskyvyn perusteella.
 • Toimimalla kuluttajalähtöisesti ja hyvin saat kuluttajat suosittelemaan itseäsi. Ennen vaikutit (ehkä) lähettävään lääkäriin.
 • Pääset sparraamaan ja muotoilemaan myymääsi fysioterapiapalvelua aidosti kuluttajaa hyödyttäväksi. Et siis tuota rasteriyhteensopivaa palvelua vaan sellaista kuntoutusta, joka mielyttää asiakasta tunnetasolla.

Kyllä vain, asiakas päättää myös fysiopalveluiden tuottajansa tunteella. Vaikka kuinka haluaisimme uskoa tekniseen ja rationaaliseen päätöksentekoon, niin tunne lopulta ratkaisee, kuka saa asiakkaan. Onneksi meidän kaikkien tunteet ja se, mitkä tekijät niihin vaikuttavat, ovat yksilöllisiä. Kun teet huolella liiketoimintasuunnitelman, ja sen strategiaosion, voin luvata, että sen menestyksen yksi tekijä on markkinointi. Sillä vaikutetaan tunteisiin ja saadaan asiakas valitsemaan meidät. Kun sinä fysioterapiayrittäjä olet perillä kohderyhmäsi arvomaailmasta ja tarpeista, niin saat strategiasi toimimaan. Asiakas valitsee sinut. Tee siis hyvä gameplan ja usko minua, kun väitän, että markkinoinnin rooli korostuu meillä fyssareilla aivan uudella tavalla. Se ratkaisee, kuka voittaa. Itse hyödynnän säälimättömästi kotitoimistokoira Raunoa fysioterapia- ja personal trainer palveluiden markkinoissa. Hän toimii myös aktivisesti kuntoutustyössä:)

Hyppää rohkeasti someen ja ala mielipidevaikuttajaksi. Hae näkemyksillesi tieteellistä perustaa ja kommunikoi tunteita herättäen. Mallia voit ottaa vaikka fysioterapia- ja personal trainer -yrittäjä Johanna Varvikosta. Hän panostaa aktiivisesti digivaikuttamiseen ja on huipputason personal trainer Järvenpäässä. Suosittelen ehdottomasti perehtymään huolella sote-keskusteluun ja päätöksentekoon. Itse panostan Soininvaaran näkemysten seuraamiseen sekä tietysti sosiaali- ja terveysministeriön tiedotukseen.

Fysioterapian suoravastaanotto busineksenä.

Liikkeellä on monenlaisia näkemyksiä siitä, miten hyvin ihmiset tietävät ja osaavat hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Erään konkarin mukaan 40% ei tiedä, että fysion pakeille saa hakeutua ilman lähetettä. Toisaalta pieni Googlailu fysioasiakkaiden tyypillisten vaivojen perusteella antaa karun tuleman. Ei löydy:

 • Google Business
 • Google Adwords
 • Google SEO

näkökulmista tuunattuja sivustoja. Näin businessmiehenä ja ironiaan taipuvaisena tekisi mieleni riipaista, että ”fysioterapeutit eivät halua asiakkaita ilmaisillakaan metodeilla”. Lähdetään kuitenkin liikkeelle rakentavasti.

Miten korjaamme alana ja yksittäisinä toimijoina tilanteen? 

 1. Tee liiketoimintasuunnitelma!                                                                                                  Kaikessa tylsyydessään se on oiva apuväline kokonaisvaltaiseen yritystoiminnan suunnitteluun. Se toimii erinomaisesti myös julkisen sektorin yksikön toiminnan suunnitteluun. Tee se Yrityssuomi.fi -palvelussa. Siellä saat apua ammattilaisilta kuin digivastaanotolla konsanaan!
 2. Heittäydy rohkeasti digin vietäväksi! 
  Fysioterapeuttien kantaa ottava digipresenssi somekanavissa ja mediassa on hälyttävän alhainen. Yhdessä rakennamme luottamusta fysioterapeuttien ammattitaitoon. Samalla sparraamme Googlea ymmärtämään meitä ja antamaan hyvin napsahtavia hakusanaosumia koko sektorimme parhaaksi. A-fysitiimi Kauhajoella on ottanut digiloikan ja panostaa etävalmennukseen osana hyvää palvelua. Movement Fysios pyrkii aktiivisesti näkymään Googlessa ja muissa digikanavissa, kun kivulias etsii apua.
 3. Osallista asiakkaita liiketoimintasi avuksi.                                                                        Kokemukseni mukaan ihminen tulee sokeaksi omalle ammattitaidolleen useasta eri näkökulmasta. Mieti asiakaslähtöisesti, mitä kipuileva Googlettaa, etsiessään fysioterapeuttia. Todennäköisesti hän ei vielä edes tiedä etsivänsä fysiota. Viimeisen puolen vuoden aikana olen testanut NHS-kipuilevan Googlailutermejä. ”Niskajumi” pitää kärkipaikkaa. Näy siis termeillä, joita asiakas käyttää. Ole asiakaslähtöinen. Aloita jo tänään. Tekemällä Hyvän liiketoimintasuunnitelman tulet laatineeksi myös strategian ja liiketoimintamallin. Ne kiteyttävät olennaisen parille sivulle!

Tekemäni VIDEO digityökaluista, joilla saat kättä pidempää strategian juonen ryydittäjiksi.

Liiketoimintasuunnitelma – tarvitaanko sitä?

Alla on listattuna kolme konkreettista tapausta, joissa liiketoimintasuunnitelma on tarvittu. Älä rakastu liikaa numeroiden pyörittelyyn tulevaisuuden suunnittelussa. Et voi tietää, mitä tapahtuu huomenna tai ensi vuonna. Oma mielipiteeni on, että liiketoimintasuunnitelman paras anti on sen laatimisprosessi. Se saa tekijänsä pohtimaan kriittisesti samalla työkalulla kaikkia yritystoiminnan suunnitteluun sisältyviä kohtia. Kun se on valmis, on aika toteuttaa sen anti. Järkevä tekeminen on menestyvän yritystoiminnan ydin. Liiketoimintasuunnitelmassa suunnittelet ja aikataulutat sen järkevän tekemisen.

1.Rahoituksen hakeminen pankista:

Usein businessidean toteutus vaatii ulkopuolista rahoittajaa. He haluavat päästä perille siitä juonesta, jolla aiot saada ideasi tuottamaan rahaa. Sijoittajat haluavat saada rahansa takaisin ja sijoitukselleen tuoton. Hyvä liiketoimintasuunnitelma kiteyttää sen juonen, jolla aiot rahaa tehdä. Laskelmat todentavat juonesi numeerisesti.

2.Kahden täysin eri tavalla orientoituneen yrittäjän yhteistyö yrityksen perustamisessa:

Kun kaksi yrittäjää pistää hynttyyt yhteen, ja toteuttavat uuden hankkeen ollaan monen riskin äärellä. Kokemukseni mukaan liian usein itse busineksesta riippumattomat syyt aiheuttavat mutkia matkaan. Pahimillaan saadaan aikaiseksi riita, joka sysää hankkeen syöksykierteeseen. Tekemällä yhdessä liiketoimintasuunnitelman yrittäjät tulevat pohtineeksi niitä tekijöitä, jotka voivat kaataa hankkeen. Hyvässä liiketoimintasuunnitelmassa on riskianalyysi ja esimerkiksi liitteenä osakassopimukset.

3.Ison orgaanisaation esimiestehtävä: 

Ensimmäistä kertaa budjettivastuussa ja teet liiketoimintassuunnitelman. Hyvä idea ja liiketoimintasuunnitelma toimii erinomaisesti työkaluna budjetin numeroiden hahmottamisessa. Kun hanke tehdään oikein on yrityksen strategia selvitetty business planin laatijoille ja he toteuttavat samalla siis strategian jalkautusta aina numeroita myöten.

Tässä blogissa tulen käsittelemään tarkemmin animaatioin sekä tekstein konkreettisia tapauksia, joissa LTS:ä eli liiketoimintasuunnitelmaa on tarvittu. Aikaisempiin ajatuksiini voit tutustua www.hyvaliiketoimintasuunnitelma.com