Isot muutokset viestivät strategian tekijälle itsestään jo kauan ennen muutumistaan liiketoimintaan vaikuttaviksi tapahtumiksi.

Strategialla reagoidaan tulevaan ja olemassa olevaan. Strategisessa suunnittelussa yksi tyyppivirheitä on pelkästään yrityksen historian perusteella tulevaisuuden liiketoiminnan rakentaminen. Jatketaan siis edellisen vuoden peliliikkein tulevaan varautumista ja siinä pärjäämistä. Luontoihmisenä koen, että vaellusesimerkki konkretisoi ilmiön epäloogisuuden loistavasti:

VIIME VUODEN VAELLUS.

Olet ollut viime vuonna vaelluksella kesäkuun puolevälin paikkeilla Inarin alueella. Ylitit jokia kahlaten ja selvisit ilman hyttysverkkoa. Varusteet eivät juuri painaneet sillä kuivalla maalla kävely, yöpyminen ja jokien ylitys ei juuri painavia erikoisvarusteita vaadi.

TULEVA VAELLUS.

Jos keväällä 2020 suunnittelet vaeltavasi vuoden 2019 kesäkuun vaelluksen perusteella saman reitin samoilla varusteilla, niin olet pulassa. Tulvat ovat ennätyslumisen talven jäljiltä kovat, lunta on paikkoin sulamatta ja hyttysvuosi on ennätyksellinen. Suunnitelmasi vaelluksen toteuttamiseksi menee mönkään. Joet tulvivat, maaperä on pehmeä ja siten tuskallinen kävellä. Suot pitää kiertää ja lumi estää varjoisilla alueilla kiipeämisen/tuntureiden ylittämisen.

Hyvä strategia on reitti menestykseen tulevaisuudessa. Reitti suunnitellaan osin hähmyisen tulevaisuuden ennustamisen ja näkemisen perusteella. Logiikka on aivan samanlainen esimerkiksi tunturivaelluksilla. Olennaista on nähdä ja aistia isot tulevaisuuden muutossuuntaukset ja niin kutsutut megatrendit ennen muita. Hyvä strategia on resepti niiden hyödyntämiseen jo olemassa olevilla resursseilla ja teoilla sekä strategian osoitamilla hankittavilla/kehitettävillä resursseilla ja teoilla. Kyse on siis kyvykkyyksistä.

Sosiaali- ja terveysalalla voi nähdä jo meneillään olevia alan yritysten toimintalogiikkaa muuttavia muutosajureita. Ne ilmoittivat tulostaan jo vuosia ennen valtavirraksi ja tavallaan myös megatrendiksi muuttumistaan. Hyvinä esimerkkeinä käyvät:

Onlinevastaanotot

Appsit

Erillaiset verkkovalmennukset

Ketjuuntuminen

Tällä hetkellä aistittavissa on esimerkiksi:

Tekoälyn käyttö diagnosoinnissa

Ennaltaehkäisevät sote-palvelut myös julkisella puolella

Asiakkaan ensikontaktivastuun siirtyminen lääkäreiltä muille sote-ammattilaisille

Toteuta olemassa olevaa ja rakenna jatkuvasti uutta!

Aistittavissa olevat signaalit on hyvä huomioida. Vaellusesimerkin tapauksessa elellään sydäntalvea joskus 2019-2020 vaihteessa. Vaikka talvi kuinka muistuttaa 2018-2019 talvea niin lumisuus ja kovat pakkaset indikoivat myöhäistä ja märkää kevättä ja siten erittäin märkää ja itikkapitoista kesäkuuta.

Strategia suunnitellaan vaelluksella sekä liiketoiminnassa ensisijaisesti tulevaisuutta indikoivien seikkojen ja sekundäärisesti olemassa olevin ja historiassa toimineiden kyvykkyyksien näkökulmasta. Niitä hyödynnetään mutta ei voi olla niin, että jos olet hankkinut kuivan kesän vaelluskengät ja et osaa uida, niin silti suunnittelet vaelluksesi 2020 kyseisten varusteiden ja taitojen tai niiden puutteiden perusteella. Hukut tai ainakin kärsit märän ja hyttysten piinaaman vaelluksen.

Jatkuvaa suunnittelua ja toteutusta👌

Tee strategia fiksusti ja uskalla reagoida sillä jatkuvasti tulevaan. Maailman äkkivääryys pakottaa pitämään muutaman vaihtoehtoisen strategian osin mietittynä plakkarissa. Jos ja kun tilanteet eskaloituvat, sinulla valmiita reittivaihtoehtoja valmiina strategian muuttamiseksi vauhdissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: